Musik och privatlån

Oavsett om man är musiker eller en passionerad lyssnare så är musik en stor del av mångas liv. Musik har visat sig vara bra för vårt välmående. Den kan både få dig att slappna av och ge dig en boost i humöret när du behöver det.

Musikens historia

Ordet musik kom till svenska språket i början av 1600-talet och har sina rötter ur grekiskans ord mousikē som kommer ur de grekiska gudinnorna som kallades för muserna som skyddade och inspirerade konst, poesi och dans.

Musiken har spelat en stor och viktig roll redan i de första tidiga kulturerna. Man har hittat musikinstrument som är över 35 000 år gamla. Under medeltiden var det vanligast att musiken framfördes i kyrkor genom körsång och det dröjde fram till renässansen till att man började experimentera med fler instrument. På 1700-talet utvecklades musiken ännu mer i och med att barockmusiken kom. Det var också under det århundradet som operan kom och många av våra mest kända musiker föddes.

Musikgenrer

Så länge det har funnits människor så har intresset för musik funnits. I takt med att vi har utvecklat vårt samhälle så har även vår musik utvecklats. Idag finns det mängder med olika genrer och subgenrer. Här är några av de vanligaste:

Pop

Kommer ur ordet ”populär musik” som karaktäriseras som en lättare version av rock and roll. Musiken är oftast trallvänlig och går i ett högre tempo. Genren tros ha uppfunnits 1926 och fick sitt stora genombrott världen över med det brittiska popbandet The Beatles. Michael Jackson, Madonna och Abba är några av de gamla rävarna inom popmusiken. Idag är artister som Lady Gaga, Katy Perry, Ariana Grande och Taylor Swift störst inom genren

Rock

Kom under 1950-talet och sägs ha lagt grunden för musiken som den är idag. Man tror att rockmusiken kommer ur bluesen som fick sin spridning genom att afroamerikanska människor började flytta från södern upp till norr. Några av de första inom rocken var Elvis Presley och Jerry Lee Lewis. Idag är det vanligare att rocken spelas i grupper och några av de största är The Rolling Stones och Nickelback.

Hiphop

Genren utvecklades i USA på 1970-talet i amerikanska förorter och känns igen genom att sången framförs som rap. Tupac Shakur var den som var störst bland de tidigare hiphopparna. Idag är Eminem, Jay-Z och Drake några av de största.

EDM

Är en förkortning av electronic dance music och fick sitt stora uppsving på 00-talet när musikprogrammen för datorer blev mer tillgängliga. Genren riktar sig främst mot nattklubbar och dess dansgolv. Några av de största är Avicii, Swedish House Mafia, David Guetta och Kygo.

Privatlån ger möjlighet till musiker

2020 har minst sagt varit ett tufft år för musiker och allt fler har behövt ta andra jobb vid sidan av eller ta lån och privatlån för att kunna klara sig ekonomiskt. Att ta privatlån ger möjlighet för musiker att ägna sig åt musiken.

Se till att ge stöd till musiker som du tycker om, köp deras skivor, streama dem på streamingtjänster och låt dem veta att du saknar att höra dem live och uppskattar deras musik.